Wat is Pokemon GO ?

Ineens lijkt iedereen op internet bezeten door Pokémon. Zijn we de jaren 90 soms opnieuw aan het beleven? Nee, het draait allemaal om een nieuwe rage, Pokémon GO, een smartphone-game waarin je in het echt Pokémon moet vangen. Voor wie zich afvraagt wat Pokémon GO precies is en waarom het ineens zo populair is, is hier alle informatie in één handig artikel.

Pokémon? Dat is toch al heel oud?

Voor wie de laatste 20 jaar onder een steen heeft geleefd, of wie nog wel even een opfriscursus kan gebruiken: Pokémon is inderdaad nogal oud, maar nog steeds razend populair. Het begon als een spel voor de Gameboy, en draaide om een fictieve wereld waarin overal kleine Pokémons rondlopen (Pokémon is afgeleid van ‘Pocket Monster’, of ‘zakmonster’). Trainers verzamelen, bestuderen en vechten met de beestjes, en het doel van het spel is om zoveel mogelijk Pokémons te verzamelen. Daar komt ook Pokémons ondertitel ‘Gotta Catch ’em All’ vandaan.

Toen het Gameboy-spel in 1995 werd uitgebracht, werd het al snel populair. Later werden er meerdere spellen uitgebracht, met nieuwe werelden en veel meer nieuwe Pokémons. Er kwam ook een kaartspel uit waarbij je fysieke Pokémon-kaarten moest verzamelen (lees: Kopen) en die met elkaar kon ruilen of waarmee je een rollenspel kon spelen.

En het is juist die doelgroep die het nieuwe Pokémon GO zo populair maakt.

Waarom is het zo populair?

Hoe kan het dat een kinderspelletje plotseling zo populair is? Dat heeft vooral te maken met de doelgroep van Pokémon. Jongeren die nu halverwege de 20 zijn waren vroeger de eersten die Pokémon speelden op de basisschool, en die de kaarten verzamelden. Zij zeiden vroeger al tegen elkaar: “Hoe mooi zou het nu zijn als dit er in het echt was?”. En eindelijk is Pokémon er in het echt. Het is bovendien de eerste serieuze mobiele Pokémon-game voor de smartphone, iets waar fans als jaren om roepen.De generatie die is opgegroeid met Pokémon heeft nu eindelijk de juiste technologie om het ‘in het echt’ te spelen

Ook het sociale aspect is belangrijk. In plaats van het delen van high-scores deel je ervaringen met elkaar: “Kijk eens op welke plek ik ben geweest!” Het feit dat Pokémon zich ‘in de echte wereld’ afspeelt maakt het ook zichtbaarder in de media, die er veel over schrijven.

Het belangrijkste is misschien wel dat Pokémon GO misschien wel de eerste écht goede interactieve game is. Augmented reality is niets nieuws, zeker niet op smartphones (vroeger was er al Layar), maar apps die het gebruiken kwamen nooit echt van de grond. Te weinig spelers, te weinig mogelijkheden, en de technologie was er met slechte camera’s en traag mobiel internet nooit echt klaar voor. Nu wel, dus duikt iedereen op het spel – zeker als dat vroeger al je favoriete spel was.

Games Pokemon Pokemon Go

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*