Ash Ketchum

Ash Ketchum (JapansSatoshi) is een personage en de hoofdpersoon uit de Pokémon-anime. Hij woont in Pallet Town.

De Nederlandse stem van Ash wordt ingesproken door Christa Lips, de Engelse door Veronica Taylor en de Japanse door Rica Matsumoto. Zijn eerste verschijning was in aflevering 1: Pokémon, Ik kies jou!.

De naam Satoshi uit de Japanse serie komt van de bedenker van Pokémon, Satoshi Tajiri. De achternaam Ketchum uit de Engelse en Nederlandse serie is waarschijnlijk een variant op ‘Catch em’ in ‘Gotta catch ’em all‘!

Aan het begin van de serie is Ash een typische shōnenheld. Hij is koppig en heeft enorm veel zelfvertrouwen, wat in het begin van de serie leidde tot arrogantie. Ash kan soms erg impulsief zijn, hij komt bijvoorbeeld in de eerste film terecht tussen de twee aanvallen van Mew en Mewtwo. Later in de serie is hij echter langzaam maar zeker van veranderd van een arrogante en koppige trainer naar een heel lieve en zorgzame, maar toch stoere jongen.

Zijn levenslange rivaal is Gary Oak (Japans: Shigeru, dit is afgeleid van Shigeru Miyamoto). Later heeft hij andere rivalen, namelijk Paul (in Sinnoh) en Trip (Unova). 

Net zoals de meeste shōnen is Ash op een groot avontuur: hij wil een Pokémon Meester worden. Op zijn tiende gaat hij naar het lab van Professor Oak om zijn eerste Pokémon te halen. Eigenlijk had hij voor Squirtle willen kiezen, maar die was er niet meer omdat hij zich had verslapen en daardoor te laat kwam, waardoor Gary deze Pokémon had gekozen. De andere starter Pokémon waren helaas ook al gekozen door andere trainers. Daarom ging hij samen met Pikachu op reis. Pas als hij Pikachu redt van een groep Spearrow begint Pikachu hem te accepteren en besluiten ze vrienden te worden. Hij ziet dan ook de Legendarische Pokémon Ho-Oh voor het eerst.

Nadat Pikachu tijdens de Spearrow aanval ziek werd, werd hij op zijn reis vergezeld door Misty, wiens fiets hij per ongeluk kapot maakt. Ook Brock reist met hem mee, nadat Ash hem weet te verslaan tijdens hun Gym gevecht. Op zijn reis wordt hij al snel gevolgd door Team Rocket leden Jessie, James en hun pratende Meowth, die Pikachu willen stelen, met name vanwege zijn gigantische elektrische schok bij het Pokémon Centre.

Hij wilde eerst alle Gyms in Kanto verslaan zodat hij mee mocht doen aan de Pokémon League. Hij kwam succesvol door de eerste vier voorrondes, maar hij werd in de vijfde ronde verslagen door zijn nieuwe vriend en rivaal Ritchie, maar vanwege de GS Ball die Professor Oak wilde onderzoeken bleef hij door reizen, nieuwe vrienden ontmoeten en nieuwe Pokémon vangen.

Hiervoor gaat Ash met Brock en Misty naar de Orange Islands. Nadat hij succesvol de GS Ball heeft gekregen van Professor Ivy besluit hij door de Orange Islands te reizen om hier alle vier de Gym Badges te verdienen en daarna mee te kunnen doen aan de Orange League. Brock besluit bij Professor Ivy te blijven, maar algauw krijgen ze een nieuwe reisgenoot genaamd Tracey Sketchit. Tijdens zijn reis door de Orange Islands besluit hij ook voor een mishandelde baby Lapras te zorgen die zijn moeder kwijt is. Ook vangt Ash zijn Snorlax in de Orange Islands. Uiteindelijk lukt het hem om alle Gym Badges te krijgen en Drake en zijn Dragonite te verslaan in de Orange League. Snel daarna komen ze een groep Lapras tegen waar ook de moeder van Ash zijn Lapras bij zit. Ash en Lapras nemen afscheid en Ash gaat met Misty en Tracey weer terug naar Kanto. Inmiddels blijkt daar dat Brock ook terug is omdat hij toch werd afgewezen door Professor Ivy. Ze besluiten door te reizen naar Johto (Pokémon)Johto

In de serie Pokémon: The Johto Journeys wordt hij minder arrogant en impulsief. Aan het begin van de serie verschijnt ook de Legendarische Pokémon Suicune. Tijdens zijn reis door Johto leert hij onder andere meer over de Legendarische Pokémon Ho-Oh. Hij leert ook meer over de andere Legendarische Pokémon Lugia, wiens baby hij moet redden met zijn vriend Ritchie. Ook zijn rivaliteit met Gary vermindert, die later in de serie Ash ook vertelt dat hij beter wordt. Wanneer Ash uiteindelijk aan de Johto League meedoet, wil hij Gary eindelijk eens verslaan en met veel moeite lukt dit him. Gary bedankt hem voor het gevecht en geeft hem de andere helft van een oude Pokéball, die symbool stond voor hun rivaliteit. Hij leert dankzij Misty’s aanpak ook zijn slechte eigenschappen af.

Bron: wikipedia.nl

Ash Ketchum

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*